Statistikken viser at Norge er dårligst i klassen når det gjelder svømmeopplæring. Hele 50% av norske tiåringer kan ikke svømme. Kurset “RS Trygg i vann” er et kurstilbud fra Redningsselskapet som følger læreplanens kompetansemål. Dette blir nå tilbudt kommuner som ikke klarer å gi tilstrekkelig tilbud til svømmeopplæring til sine elever i grunnskolen.
Kurset består av en teoretisk del som blir gjort ved e-kurs på skolen. En praktisk del som Redningsselskapet gjennomfører ved land og i sjø. Og en del tre, hvor elevene får 30 spørsmål for å avdekke hva elevene har lært. Dette gjennomføres på skolen etter den praktiske delen.
-E-kurset gir deltakerne en teoretisk innføring i tema som omhandler trygg ferdsel ved sjø, selvberging, livredning, hypotermi, hjerte- og lungeredning, stabilt sideleie og alarmering, sier Rådgiver i Redningsselskapet , Kenneth Nilsen.
Den praktiske delen av kurset holdes av Redningsselskapet og starter med at elevene får utlevert “grønnkasse” med vest, våtdrakt hansker og sko. Elevene samles så og får informasjon om dagens aktiviteter og viktige sikkerhetsrutiner.
Elevene deles i to grupper hvor de får opplæring i hjerte- og lungeredning og sideleie. Elevene øver parvis i å legge hverandre i sideleie. Alle elevene skifter så til våtdrakter. Gruppene gjennomfører først en runde utendørs med opplæring i hvordan man ferdes trygt ved sjø og tolker vind- og bølge- og værforhold. Deretter får elevene trene på bruk av livbøyer.
-Elevene blir sendt puljevis i sjøen, hvor de får øve på å håndtere kuldesjokk, spare krefter ved å flyte i vannet, ta imot livbøyer og redde seg om bord i båt eller kai. Elevene øver også på å redde hverandre i vannet ved bruk av livbøye. Det stilles ingen krav til svømmedyktighet for å gjennomføre kurset, sier redningsmann og kursinstruktør, Marius Giske.
Formålet med kurset er gi elevene en bedre forståelse for selvberging og livredning med trening i realistiske omgivelser.
-Alle elever er sikret både med våtdrakt og redningsvest når de er i sjøen.. De skal få føle på mestring og få et bedre grunnlag for å gjennomføre aktiviteter i det maritime miljø på en sikker måte, sier Giske.
-Vi i Redningsselskapet har alltid sikkerhet som førsteprioritering ved gjennomføring av våre kurs. Alle instruktører samt frivillig mannskap ivaretar dette med sin kompetanse, opplæring og kjennskap til beredskapsplaner, sier Kenneth Nilsen som Rådgiver i Redningsselskapet Region Vest
Kurset gjennomføres i perioden september til april. Først ut er Ålesund, Giske og Sula kommune, deretter kommer resten av fylket fortløpende. Målet er å kunne kurse omlag 3000 elever i løpet av perioden.
Fortviler over svømmeferdigheter
Statistikken viser at Norge er dårligst i klassen når det gjelder svømmeopplæring. Hele 50% av norske tiåringer kan ikke svømme.
-Vi er dårligst i Europa på dette området. Det er jo direkte pinlig, når man tenker på at vi har en kystlinje som strekker seg nesten over hele landet, sier Kenneth Nilsen.
Redningsselskapet mener at fokuset på svømmeundervisning i grunnskolen har blitt neglisjert over mange år.
-Myndighetene har jo pålagt kommunene som skoleeier å ha svømmeundervisning, men så hører vi ofte at kommunene skylder på dårlig økonomi. Det samme gjelder egentlig når det gjelder dette kurset. Noe som er lovpålagt, så føler vi at det er veldig vanskelig å få kommunene på banen, sier Nilsen.
Kan ikke skylde på økonomi
-Slik vi ser det, så har ikke kommunene kapasitet til å tilby et tilstrekkelig tilbud til sine elever, mens vi kommer med en skreddersydd løsning som oppfyller alle kompetanse kravene som er gitt i opplæringsloven. At kommunen bruker økonomi som unnskyldning, er rett og slett ikke bra nok, sier Nilsen.
Støtte fra lokalt næringsliv gjør nå at dette kurset kan gjennomføres til tross for manglende midler fra kommunene.
-Takket være god hjelp fra lokale samarbeidspartnere i næringslivet, så klarer vi likevel å gjennomføre noen kurs. Noe vi også kommer til å fortsette å kjempe for er å gjennomføre flere kurs i tiden som kommer, men det er klart at kommunene må komme på banen om dette skal kunne fortsette, sier Nilsen.
Mange drukner
Redningsselskapets visjon er at ingen skal drukne, men statistikk viser at rundt 90 personer omkommer i drukningsulykker årlig. Det er nesten like mange som i veitrafikken.
-VI ser at 17 prosent av de som omkommer er barn og unge under 25 år. For å ferdes trygt på, i og ved vann må vi lære å forutse og unngå uhell, og ha ferdigheter som gjør at vi kan berge både oss selv og hjelpe andre i en drukningssituasjon. RS Trygg i vann-kurset vil kunne gi elevene det, avslutter Kenneth Nilsen. .