En nylagt terrasse av trykkimpregnerte bord må være tørr før man påfører beis eller olje.

Annonse[pro_ad_display_adzone id="4935"]

Men samtidig bør det ikke gå for lang tid fra legging til behandling. Det finnes et enkelt triks som gjør at treverket tørker raskere.

Tekst: Chera Westman/ifi.no Foto: Kristian Owren/ifi.no, Jordan

Ideelt sett bør den som skal bygge terrasse med trykkimpregnert treverk gjøre det så tidlig som mulig i sesongen. Da rekker man å behandle treplattingen før vinteren kommer.

– Den som kjøper terrassebord tidlig, vil også kunne få kjøpt treverk fra fjorårets produksjon. Disse bordene har ligget på byggevarehandelen ett år og tørket. Kjøper du terrassebord midt på sommeren, får du nyproduserte bord som inneholder mye fukt, sier Thomas Sundmoen fra malingprodusenten Flügger.

Da er det ekstra viktig å være bevisst på treverkets fuktighet.

Må tørke ut

Impregnerte kledningsbord skal være nedtørket til minst 17 prosents relativ fuktighet ved salg. Men slike regler finnes ikke for terrassebord. Ved impregneringen presses vann og råtehindrende midler inn i treverket. Plattingen trenger deretter lang tid på seg for å tørke ut slik at den kan oljes eller beises, men det finnes triks for å få tørkeprosessen til å gå raskere.

– For å gjøre uttørkingen raskere, bør terrassebordene vaskes direkte etter at de leveres til byggeplassen. Da fjernes mye av saltene fra overflaten, og porene åpnes slik at vannet kommer ut, anbefaler Per Lund Nielsen hos Butinox Futura.

Vannet som brukes til å vaske bordene, fukter bare overflaten. Det forsinker ikke uttørringen! Til denne type rengjøring er Husvask på en vaskekost, og deretter skylling med mye vann en god fremgangsmåte.

Ikke stol fullt på fuktmåler

Å bruke en fuktmåler på impregnert treverk kan gi feilaktige utslag ettersom saltene i impregneringen leder strøm. Men en vil kunne få en indikasjon på om treverket er tørt nok for behandling.

– Er terrassebordene våte og tunge ved montering, bør de legges tett inntil hverandre ved monteringen. De kommer til å krympe etter hvert som de tørker ut, og da blir sprekkene mellom bordene passe store, tipser Jostein Brekka fra Jordan.

Bildetekster

Terrassebygging1_fotoKristianOwrenIFI
Det beste er om du får terrassebord fra fjorårets produksjon, de har rukket å bli langt tørrere innen de skal legges.

Terrassebygging2_fotoKristianOwrenIFI
Trykkimpregnert virke er presset med vann og råtehindrende midler som i stor grad bør ut før treverket behandles.

Gulvskrubb_fotoJordan
Ved å vaske overflaten åpner du porene slik at vannet og midlene inni kommer seg raskere ut.

Terrasseskrubb_fotoJordan
Vannet ved rengjøringen fukter kun overflaten, og trenger ikke inn. Så vær ikke redd for at mer vann kan forlenge tørketiden.

Annonse[pro_ad_display_adzone id="4936"]