Det er ikke bare husets vegger som kan trenge litt vårrengjøring; taket blir utsatt for like mye forurensing som terrassen din, ettersom taket også utgjør en tilnærmet horisontal flate.

Annonse[pro_ad_display_adzone id="4935"]

Terrassen rengjør du gjerne hver vår for å fjerne skitt og groing – det samme bør du gjøre med taket.

Fremgangsmåte for takvask er omtrent den samme som ved vask av terrassen.

– Det er gjerne med taket som det er med veggene og terrassen, at det lett kommer store mengder med alger, og da benytter jeg gjerne samme framgangsmåten som jeg benytter på terrassen, tipser Rino Kristiansen hos rensemiddelprodusenten Kemetyl.

Det holder ikke bare å spyle over med vannslangen, en kombinasjon av kjemikalier og kost er mest effektivt.

– Er det mye groing så begynner jeg med en omgang med sopp- og algedreper som jeg sprayer ut over taket. Når sopp- og algedreper har trukket godt inn, er det tid for å påføre vanlig husvask, min erfaring er at det fungerer tilfredsstillende, kraftvask er ikke nødvendig, sier Kristiansen.

På markedet i dag finner du også en rekke produkter som kaller seg takvask.

Bruk kost og spyl av

Det viktige er at du lar de kjemiske produktene få lov til å virke en stund før du går videre i rengjøringsprosessen. Vaskemiddelelet kan med fordel påføres med en spraykanne, og deretter arbeides inn i taksteinen ved hjelp av en børste eller kost.

Avslutningsvis spyles skitt og vaskemidler av med en vanlig hageslange. Unngå at for mye av skyllevannet havner på veggen, terrassen eller i blomsterbedene. Noen velger å benytte en høytrykksvasker til spylingen – pass da på at du ikke har stålen for nær slik at vann trenger innunder taksteinene eller sliter for mye på dem og etterlater seg merker.

Husk også at du går løs på taket med kjemikalier og avspyling før du vasker vegger og terrasse, så slipper du å spyle skitten fra taket ned på en nyvasket terrasse. Benytt alltid beskyttelsesutstyr som hansker, briller eller lignende etter produsentens anbefalinger.

Tekst: Harald Sola Berentsen/ifi.no

Annonse[pro_ad_display_adzone id="4936"]