Maur i hus og hytter er kilde til mange salgstvister og rettssaker. Folk må sjekke nøye hvis de oppdager maur i huset, mener ekspert.

Annonse[pro_ad_display_adzone id="4935"]

Hvert år må rettsapparatet behandle saker der boligkjøpere oppdager små, kravlende vesener som ødelegger både huset og trivselen.

– Vi får stadig henvendelser fra boligkjøpere som finner maur kort tid etter at de har flyttet inn, sier advokat Glenn Ulrik Halvorsen i Oslo Advokatkontor.

Kjøper kan kreve å få dekket utbedringskostnaden.- Det har vært flere saker der kjøper har fått erstatning på flere hundre tusen kroner pluss saksomkostninger. Men det er en langdryg prosess med høyt konfliktnivå. Det kan ta år før du har fått løst problemet, sier Halvorsen.

Vær rask

Gartner Peter Hjuler har lang erfaring med å gi råd til boligeiere med maurproblemer. Han er salgssjef i Bayer Garden, som blant annet produserer maurmidler under merkenavnet Baythion.

– Det er vel dokumentert at isolasjonsmaterialet skumplast under støpt gulv kan bli utsatt for maurangrep. Maur gnager og gjennomhuller hele isolasjonen. Er det i tillegg varmekabler i boligen, liker maurene seg ekstra godt, sier Hjuler.

Når du bekjemper maur, kan det være nødvendig å bruke flere midler samtidig. Oppdager du maur inne, er forgiftet åte effektivt.
– Bruk lokkebokser med åte. Maurene tar med seg åten til bolet, slik at kolonien blir utryddet. Med en lokkeboks blir det ikke søl, og den er trygg i bruk når du har barn eller dyr.

Du kan også punktbehandle med sirupsåte på et avgrenset område eller i sprekker og lister rundt i boligen. Så tar de det med til reiret.

– Trekker maur inn fra hagen, kan du bruke granulert åte eller vanningsmiddel rundt grunnmur eller der mauren ferdes og har reir. Legg ut åte jevnlig over en periode for å bli kvitt problemet.

Maur stortrives under stein der sola står på. Er det sand under steinen, er dette rene fornøyelsesparken for krypene.

– Du kan bruke vannemiddel på terrasser, hageganger og plattinger. Middelet trekker ned i gangene og maurene tar det med seg til redet, sier Peter Hjuler i Bayer Garden.

Opplysningsplikt
Advokat Glenn Ulrik Halvorsen fraråder ikke folk å kjøpe bolig som er bygget med polystyren som isolasjonsmateriale.

– Men vurderer du å legge inn bud på en bolig som har vært utbedret etter maurangrep, bør du ta klare forbehold allerede i budrunden eller ved overtakelse. Krev at selger skal ta utbedringskostnad ved eventuelt nytt maurangrep

Planlegger du å selge en bolig hvor du har utryddet maur, bør du opplyse om dette, påpeker han.

FAKTA

Det finnes 53 maurarter i Norge, men bare ti av dem kryper inn i hus. Tre-fire arter kan gjøre materiell skade.


Svart jordmaur/sukkermaur.
Finnes over hele landet. Spiser honningdugg og leddyr, og går etter søtt kliss innendørs. Er plagsomme fordi de kan bli mange. Bygger rede i jord og treverk i hager, men også i råteskadet treverk eller i polystyrenmaterial som ofte brukes som isolasjon. Her gjør de skade. Behandles med sperrebelte og åte. Observerer du maur i vinterhalvåret, er det sannsynlig at de har etablert en koloni i konstruksjonen.

Stokkmaur: Sky, altetende art som finnes over hele landet og bygger reir i jord, treverk og isolasjonsmateriale. Forårsaker skade i bygninger. Bayer Garden anbefaler at man kontakter et profesjonelt skadedyrselskap med erfaring i stokkmaurbekjempelse.

Skogsmaur: Samlebetegnelse på flere arter som finnes over hele landet. Bygger svære tuer, men kan også flytte inn hus og hytter og forårsake skader i bygningsmaterialene. De opptrer også i store mengder og er aggressive. Skogsmaur biter og spruter maursyre om de blir forstyrret. Flytter de inn i bygninger, kan tua fjernes. Sprekkene hvor de kommer inn, kan tettes. Utendørs bør man ikke sprøyte skogsmaurtuer, men man kan legge en kjemisk sperre så de legger stiene sine utenom din eiendom.

Annonse[pro_ad_display_adzone id="4936"]