Ikke lytt til kjerringrådene. Zalo og salmiakk er det beste middelet på vinduer, sier vaskeekspert.
I løpet av sommeren legger det seg mye pollen og annet støv på vindusrutene. Derfor kan det nå være på tide med vask. Men pass på at du gjør det på riktig måte.

Annonse[pro_ad_display_adzone id="4935"]

– Å bruke avispapir, eddik eller nylonvask på vinduer er bare tull. Det tar lengre tid og det blir ikke skinnende rent, sier teamleder Oddgeir Gulbrandsen i ISS.

62-åringen har vasket vinduer på heltid i 30 år for servicebedriften ISS. Nå deler han av sin kunnskap før han går av med pensjon til høsten.

– Sprayflaskene med vindusvaskemiddel gir heller ikke bra resultat. Det ser bare fint ut fram til sola kommer. Latmannsvask kaller jeg slikt, ler han.

Det er bare ett middel som gir perfekt resultat, mener vaskeveteranen.

– Bland litt vanlig Zalo og en liten dæsj salmiakk i en bøtte med vann. Det gjør susen. Oppvaskmiddelet gjør glasset blankt, og salmiakken fjerner fettet, sier Gulbrandsen.

Han bruker riktignok ikke salmiakk i jobben, siden de der er pålagt å bruke et svanemerket produkt som kjøpes inn i store kvanta.

Bruk godt utstyr

De profesjonelle vindusvaskerne i ISS bruker noenlunde det samme utstyret som vanlige folk. Man trenger en klut til å påføre vaskevannet og en til å tørke i karmene med. Og så det er viktig å ha en god nal.

– Ikke kjøp en billig nal i matbutikken. Disse blir fort ødelagt av riper. Gå til en spesialforretning og finn en som koster mer enn 100 kroner og har utskiftbar gummi. Den kan du ha nesten evig, forteller Gulbrandsen.

Slik vasker du

Først påfører du rikelig med vaskemiddel på vinduet. Deretter drar du nalen ovenfra og nedover med slalåmbevegelser.

– Du kan også dra nalen loddrett nedover glasset, men det går saktere enn med runde bevegelser, mener eksperten.

Bruk en tørr klut som ikke loer til å tørke av nalen og til å dra rundt kantene på vinduet. Det går også an å bruke tørkepapir.

Å vaske vinduer i direkte sollys kan være vanskelig.

– Dersom glasset har tørket når du går over med nalen, vil det henge igjen vaskemiddel. Resultatet blir grå vinduer. Derfor bør du bruke ekstra mye vann og være rask med nalen i sommervarmen.

Trøbbel i vinterkulda

Dersom du kler deg godt, er det fullt mulig å vaske midtvinters. Teamet fra ISS vasker vinduer året rundt i ned til 12 minusgrader.

– Tøm en liter spylevæske i bøtta og fyll på med vann og vaskemiddel, råder Gulbrandsen.

Eksperten bruker alltid lunkent vann til oppgaven.

– Temperaturen på vannet har ingenting å si. Det er vaskemiddelet som gjør rent. Blir vannet for varmt så brenner du deg bare, samtidig som det damper fra bøtta, sier Guldbrandsen.

Har du store vindusflater, kan det lønne seg å dele glasset i to soner og vaske i to omganger. Dersom du ikke rekker opp til øverste del kan du bruke et forlengerskaft.

– På høye hus bruker vi en teleskopstang på opptil ti meter. Blir den lengre enn det er det vanskelig å arbeide, forteller Gulbrandsen.

Vask beskytter vinduene

Vinduer bør rengjøres utvendig minst én gang i året. Innvendig bør de vaskes oftere for at det skal se pent ut.

– Dersom du aldri vasker vinduene, risikerer du at de blir ødelagt. Det setter seg sandkorn på flatene og glasset kan bli angrepet av syre. Resultatet blir grå vinduer med rennemerker som aldri går bort, advarer teamleder Oddgeir Gulbrandsen i ISS.

Oddgeirs vindustips:

– Skaff deg en nal med utskiftbar gummi.
– Bland en sprut Zalo og en dæsj salmiakk i en bøtte med l lunkent vann.
-Må du vaske i kuldegrader, bland ut med en liter spylevæske.
-I direkte sol bør du bruke ekstra mye vann og jobbe hurtig.
-Påfør vaskemiddelet med klut eller forvasker.
-Dra over med nalen i runde bevegelser ovenfra og ned.
-Tørk av nalen med en klut underveis.
-Bruk en tørr klut som ikke loer til å tørke i kantene.
-Vanskelige flekker kan du fjerne med en vindusskrape.

Av Rolf Magnus W. Sæther

Annonse[pro_ad_display_adzone id="4936"]