Hobbyfotograf og turgåer Leif Roar Strand har i snart 10 år samlet 360 graders panoramabilder fra mange av fjelltoppene på Sunnmøre.

Annonse[pro_ad_display_adzone id="4935"]

Leif Roar Strand fra Ørsta har siden 17. april 2005 drevet et hobbyprosjekt hvor han har tatt over 350 panorama-bilder på forskjellige fjelltopper rundt om kring på Sunnmøre. Bildene han tar smelter han sammen til en 360 graders panorama og legger de ut på sin hjemmeside rundskuer.no.

– Jeg har alltid likt å gå mye i fjellet og samtidig får jeg også inkludert en annen av mine favoritthobbyer, fotografering, forklarer han.

Tok likså godt 360 grader

I lengre tid drev Leif å samlet på 2000 meter-topper, altså at han skulle bestige flest mulig fjelltopper over 2000 meter, og på denne tiden ble kameraene også digitale.

– Noe av problemet når man er på fjelltur og skal ta bilde er, hvilken retning man skal ta bilde, så jeg tok likså godt 360 grader rundt, sier Leif.

Teknikken har utviklet seg

I begynnelsen brukte Leif et 1,4 megapixel-kamera hvor han roterte rundt sin egen akse mens han tok bilder, men med årene har teknikken blitt finslipt og utstyret forandret seg mye. På de siste bildene han har lagt ut har han brukt en motor som kjører kameraet rundt 360 grader og tar 90-graders bilder så man kan i tillegg se både himmelen og bakken.

Etter å ha tatt bilder på turen, smelter han sammen bildene ved hjelp av programvare og laster de opp på hjemmesiden sin.

Besøker hver fjelltopp bare en gang

Selv om mange kanskje har sitt favorittfjell, er Leif en person som liker å dra på fjelltopper han enda ikke har vært på.

– I stedet for å dra på en fjelltopp 300 ganger, drar jeg alltid på en ny fjelltur hver gang og dette prosjektet er en samling av mine søndagsturer de 10 siste årene.

Leif har fått mange positive kommentarer på bildene blant annet i gjesteboken hans på siden og flere har kjøpt kopier av bildene som til å henge på veggen. I tillegg har han hengt opp en stor print som henger utenfor kontoret på jobb.

– Jeg har vært på mange fine turer, men selv synes jeg kanskje Stålberghornet og Hallehornet i 2014 har vært noen av de beste, sier han, det er ikke alltid det høyeste fjellet som er best, men fjell som Molnes på Vigra er blant de fineste.

Sjekk ut siden hans her

Annonse[pro_ad_display_adzone id="4936"]