Du kan sette ditt eget preg på rommet ved å male eller tapetsere veggene. Men gulvet spiller minst like stor rolle for måten rommet tar seg ut.

Annonse[pro_ad_display_adzone id="4935"]

Et virkelig personlig hjem, får du først når gulvet spiller på lag.

Når du setter ditt eget preg på boligen, spiller valg av gulv en stor rolle for hvordan resultatet vil bli.

– Gulvet blir ofte litt stemoderlig behandlet ved oppussing eller innredning av et nytt hjem. Men det er mer enn en praktisk flate som skal dekkes – gulvet er et interiørelement, som i stor grad bidrar til å skape den atmosfæren du ønsker, sier Bjørg Owren, kreativ leder i ifi.no – Informasjonskontoret for farge og interiør.

Hun har i en årrekke arbeidet for å løfte gulvets status, og få oss nordmenn til å oppdage den store rollen denne flaten spiller.

– Gulvet preger helheten mer enn noe annet i rommet, og vi bør legge mer omsorg i å velge gulv enn vi legger i valg av sofa. Ikke velg gulv som det siste du gjør – begynn heller planleggingen med å velge gulv, sier hun.

Tenk farge før materiale

Det første du da bør tenke på er ikke hvilket materiale du vil at gulvet skal være laget av. Tenk heller på fargen og atmosfæren i første omgang.

­- Til et lyst og lett interiør finnes mange hvitaktige, ensfargede gulv i ulike materialer å velge blant. Ønsker du et lyst interiør med mer tyngde, går du for et mer massivt og mørkt gulv. Vil du innrede med en røff og rustikk stil, finnes det gulv for det også. Svært mye av rommets atmosfære ligger på gulvet, sier Owren.

– Hvilken farge gulvet har, spiller også stor rolle for hvordan fargene i rommet for øvrig vil oppleves – og gulvet gir mye farge. Se på eik, som mange tror er nøytralt, det har en sterkt gul egenfarge, sier hun.

Gulfargen kan dempes hvis gulvet settes inn med pigmentering med grålige eller hvitaktige pigmenter, eller med brune eller sorte pigmenter.

Egne egenskaper

Utover fargen, spiller også materialet gulvet er laget av en rolle for både funksjon og estetikk. Et tregulv, en parkett, et vinylbelegg, linoleumfliser og andre gulvmaterialer, har sine egne egenskaper, fordeler og ulemper. De fleste gulvmaterialer kan brukes i alle tørre rom i boligen, men ved spesielle påkjenninger bør noen hensyn tas til slitestyrke, ripefasthet, gangkomfort, eller egenskaper når gulvet kan bli utsatt for fukt.

– Gulvet skal vare i mange år, både når det gjelder funksjon og design. Utseendet skal passe til formen på rommet, lysinnslipp og resten av interiøret. Gulvet kan enten utfylle, ligne eller stå i kontrast til vegger og møbler, sier Kerstin Lagerlöf, markedsjef hos gulvprodusenten Tarkett.

Vanlige materialer

Utvalget av ulike gulvmaterialer er stort. Og det vokser. De vanligste gulvmaterialene i oppholdsrom boliger er parkett, heltre, laminatgulv, vinylgulv og tepper. Dessuten kan man velge blant materialer som linoleum, gummi, kork og keramiske fliser. Felles for disse materialer er at de finnes i nært sagt alle slags farger, mønster og mange ganger også som naturtro etterligninger av noe annet enn de faktisk er.

Heltregulv, parkettgulv og tremønstrede laminat- og vinylgulv gir en koselig og tidløs følelse. Husk også at det er mange forskjellige mønstre å velge mellom, ikke bare det vanlige 3-stavsgulvet.

Tekst: Chera Westman/ifi.no

Annonse[pro_ad_display_adzone id="4936"]