Kombiner friluftsliv og teknologi, prøv geocaching å dra på en spennende skattejakt for hele familien. Les her for å finne ut mer om geocaching og hvor du finner de.

Annonse[pro_ad_display_adzone id="4935"]

Geocaching er en internasjonal aktivitet. Det kan sammenlignes med orientering, men man finner frem ved hjelp av GPS i stedet for kart og kompass. Man leter etter «cacher» eller «poster».

Kanskje ligger det en slik post like utenfor hagen din?

Hyllest til «Borchen»

Vi testet ut en geocaching app på telefonen og trodde først det ikke var noen cacher i Ålesund, men det viste seg at det var så mange cacher i området slik at vi måtte zoome inn på skjermen for å se de.

For å teste ut appen litt mer så trykket vi på en tilfeldig cache i Voldsdalsberga, det som kom opp var mildt sagt overraskende.

Cachen var en hyllest til minne om Reidar Borch Walderhaug.

– «Borchen» var bypatriot, fotballpersonlighet og entertainer, står det inne på beskrivelsen.

Vi tok et screenshot av appen for å illustrere mengden av cacher.

– Mitt minne om ham knytter seg hovedsaklig til St. Hansfeiring på Voldsdalsberga, derfor ligger denne cachen et steinkast fra bålplassen på dette fine rekreasjonsområdet, skriver personen som la til posten.

Når man leter etter cacher får man et hint, og på denne spesielle cachen så er hintet:

– Under og bak steiner og røtter, men se opp for flyvende tallerkener.

Gratis familieaktivitet

Det er gratis å være med og du finner en database over alle postene på www.geocaching.com

For å forklare litt i detalj så starter man med å søke frem en post i databasen, laster så koordinatene inn på GPSen å er da klar til å starte jakten.

Du kan finne poster overalt fra bysentrum til fjelltopper. Pakk ryggsekk, termos og niste og gjør det til en familieaktivitet.

Poster med skjulte «skatter»

Nå må dere lete etter turboksen som er gjemt på stedet. Noen cacher henger i trær eller er skjult under steiner. Noen festes med magneter eller borrelås, kiles fast eller er plassert på en passende «hylle».

Det finnes mange typer turbokser. Felles for dem er at de er plassert på et sted av interesse, enten kulturhistorisk eller fordi det ligger vakkert til.
En turboks med bytteting er den mest tradisjonelle varianten innen geocaching.

Husk å legge boksen nøyaktig tilbake

Når du har funnet en skatt, signerer du i loggboka for å vise at man har fysisk vært på posten og gjør evt. et bytte der du legger igjen noe, det mest populære er små leker eller det du har for hånd. Husk å lukk boksen forsvarlig og legg den nøyaktig tilbake på plass.

Når du kommer hjem, registrerer du funnet ditt på Geocaching-nettsiden, legg gjerne inn en hilsen til den som har lagt ut posten og nyttig informasjon til de som kommer etter.

Her finner du en guide på hvordan du geocacher.

Annonse[pro_ad_display_adzone id="4936"]