Byr på smaksprøver og en god matprat

Annonse[pro_ad_display_adzone id="4935"]

Det er Anne Marthe Vestre og Solveig Fagermo som er på jobb denne fredagen og de byr i dag kundene på solide smaksprøver av hjemmelaget bacalao, blant annet basert på råvarer man kan kjøpe i butikken. Oppskriften ligger tilgjengelig på disken og damene er behjelpelig med å plukke frem varene man trenger derfra, før kunden kan ta med seg oppskrifta å handle det som gjenstår på nærmeste matbutikk.

Helgekos og oljer fra årets høst

– Det satses sterkt på smaksprøver og kos i helgene pluss at det kommer inn ferske brød (olivenbrød og dansk rugbrød), fra fole godt i Molde, hver fredag. Noe ekstra godt til helga med andre ord! Akkurat nå er det kommet inn ferske oljer fra årets høst, det er nå rundt påsketider det vanligvis er sesong og de nyklarnede oljene er på sitt beste!

De kommer fra Italia, Portugal, Spania, Kroatia og Hellas,men aller mest fra Italia forteller de engasjert og viser til et utstillingsbord med oljene sirlig oppstilt sammen med små smaksprøver.

Rene middelhavprodukter

Man kan ta en liten brødbit fra en skål å dyppe i oljen og/ eller eddiken, eller man kan rett å slett ha den i en av de små mini-begerne som står der og smake den bar, som den er. Og det er ingen tvil om at kvaliteten på disse eksemplarene er av et annet kaliber enn de rimelige typene man får kjøpt i vanlige dagligvareforretninger.

– Oljen du får kjøpt hos oss kan spores tilbake til opprinnelsessted, det er ikke alltid tilfelle med den du får kjøpt i andre butikker. Vi satser på rene produkter fra middelhavsområdet uten tilsatte konserveringsmidler. Alle oljene våre er merket med produsentnavn, dato for innhøstning, holdbarhet og type oliven.

Gaver og bestselgere

Når undertegnede er tilstede i butikken kommer en kunde innom med en italiensk rødvin og får den pakket inn sammen med diverse gode matvarer fra middelhavsområdet, noe som visst nok ikke er så uvanlig.

– De fleste olivengårdene i Italia har også vinranker og kombinerer dette med olivenproduksjon.

Men hvilke produkter har den gjengse Ålesunder mest interesse av å kjøpe her da? Hva går det mest av?

Det viser seg at undertegnedes favoritt er blant bestselgerne ,nemlig olivenoljen som er smaksatt med basilikum.

– Foruten den selger vi mye pistasjkrem, som jo er nydelig sammen med jordbær nå mot sommeren. Urtesalt for pasta og salat går det også mye av, det samme gjelder for balsamico-eddiken vi har som er lagret på eikefat.

Ansatte på olivenhøsting

Det som er litt spesielt med Oliviers er at de ansatte også får være med på turer , f.eks under olivenhøstingen i Italia. De får da bo på de store familiedrevne gårdene som produserer oljen og se hvordan dette foregår i alle ledd. Slik får de et unikt innblikk i produksjonen av produktene de selger helt fra starten av .

– Vi er gjerne med på både innhøstingen og familiefesten etterpå. Det er ofte store familier som driver gårdene så vi lærer om hele prosessen. Når man vet hvor mye oliven som går med til en liten flaske skikkelig god olje så forstår man også bedre at det forsvarer prisen på kvalitetsoljene.

Tips til torsken!

I og med det er tid for Borgundfjordfiske lurer jeg litt på anbefalinger etterhvert som man har spist nok mølje i form av torsk,rogn og lever på tradisjonelt vis. Hva anbefales om man ønsker litt middelhavssvung over den ellers så trauste Borgundfjordingen?

– Da skal du prøve en god sitronolje. Og urtesalt til fisk! Og en form med soltørkede tomater og grønn pesto er et must å prøve. Hvis du vil bake den i ovnen må du selvsagt også ha olje av samme kvalitet som fisken, altså prima, sier Solveig og foreslår Mantinea e Aiva som hun mener er en god allroundolje til vanlig matlaging.

Anne Marthe har i mellomtiden skrevet ut oppskrifter på torsk, og her er mye som frister: Skrei (eller Borgundfjording i vårt tilfelle!) med tomat-og hvitløkssaus, Ovnsbakt torsk med chiliolje og mangoeddik, torskefilet i sitronolje og torskefilet i Puttanesca-saus, for å nevne noen.Her er det bare å prøve seg frem, og alle ingrediense finnes i bysentrum, fra fisk til oljer.

Annonse[pro_ad_display_adzone id="4936"]