På lørdag åpnet norges første øko-bryggeri på Hareid og de oppmøtte fikk se og høre om hvordan man lager håndverksøl.

Annonse[pro_ad_display_adzone id="4935"]

Etter flere års planlegging og uttesting av råvarer og ølvarianter, og ikke minst knallhard jobbing det siste halvåret, kunne de to grunnleggerne Øyvind Grimstad Gryt og Andreas Gryt endelig åpne.

Foran over hundre fremmøtte, med musikk frå Hasund og Dimnøy Ungdomsmusikkorps og hilsninger og lykkeønskninger fra Hareids ordfører Anders Riise og fylkesvaraordfører Gunn Berit Gjerde, ble Grim & Gryt Økobryggeri offisielt åpnet lørdag med flaskeknusing mot en konteiner full av råvarer.

Sterke saker

Det må ha vært sterke saker, for hele fire forsøk måtte til før Gjerde fikk knust flaska til stor applaus.

– Det er særs positivt for regionen at det òg vert skapt solide arbeidsplasser utenom den maritime klynga, vi treng flere ben å stå på, påpekte Gjerde i sin åpningstalestale.

Etter den offisielle åpningsseremonien fikk de fremmøtte omvisning i bryggeriet og smake på forksjellige typer malt og lukte på de mange spennende humletypene som skal brukes i produksjonen. Interessen var stor blant publikum for å se og lære hvordan man lager et godt håndverksøl og hva som skiller dette fra et vanlig industriøl.

– Både handverksøl og økologiske produkt er næringer i sterkt vekst, og jeg har stor tro på dette prosjektet”, sa hareidordførar Anders Riise i sin hilsningstale.

Overveldende respons

For grunnleggerne Øyvind og Andreas er dette ikke bare en drøm som går i oppfylling, responsen prosjektet har fått er også langt større enn forventet.

– De positive tilbakemeldingene og alt engasjementet vi har møtt frå folk i hele landet, og spesielt her på Sunnmøre og i lokalmiljøet på ytre Søre har vært helt overveldende, sa Andreas Grimstad.

Et skår er det dog i all gleden, for Grim & Gryts øko-øl blir ikke å finne i butikkene på Sunnmøre til Jul. Siden Øyvind og Andreas bestemte seg for over ett års tid siden å virkeliggjøre drømmen sin om eget økobryggeri, er det det som har vært målet.

Tjekkisk forsinkelse

– På grunn av at en gjæringstank blir først ferdigstilt i Tsjekkia i disse dager, har vi ikke startet produksjonen enda.

– Planen er nå å komme i gang med bryggingen i begynnelsen av desember, og da er det første øko-ølet å finne i butikkhyllene rett over nyåret.

Godt utvalg og bred distrubisjon

Ved å fokusere på smaksrike, ufiltrerte øl, brygga av de beste økologiske råvarene, vil Grim & Gryt tilby et bredt spekter av forskjellige øltyper, som vil tilfredsstille både de som helst drikker lyse og lette varianter, og de som foretrekker sterkere og mørkere øl, som Indian Pale Ale (IPA) og porter.

I begynnelsen vil økobryggeriet fokusere på å bygge opp det regionale markedet på Sunnmøre og i de største byene, men planlegger også å være tilgjengelig over hele landet gjennom Vinmonopolets assortiment.

Annonse[pro_ad_display_adzone id="4936"]