Seter i verdensarvområdet byr på vandring i tid,lukt og smak
Herdalsetra og Dale gård i Norddal er kjent for de fleste. I hjertet av verdensarvområdet ligger de til og er en av landets største fellessetre for geit.
På setra finnes også kyr, sauer og fjordhester. Dyrene er på setra fra midten av juni til midt ut i september., men det er drift der også ellers i året.
På Herdalsetra og Dale gård er der en 300 års uavbrutt tradisjon med seterdrift og det befinner seg hele 300 melkegeiter her. Vi finner på setra over 30 gamle seterhus som står sammen i en klynge, samt mange hustufter etter tidligere tiders gårds og – seterdrift.
Vandring i tid, lukt og smak
Foruten et eget lekeland for barn med naturlige setersakiviteter forgår her ysting av både hvit og brun geiteost samt produksjon av geitemelkskarameller. Også geitekjøtt kan man smake på her, noe som er sesongvare og ellers etter avtale: Man kan da bestille kjekjøtt, grill og gryteferdig og kjekjøtt som er urtemarinert.
Ellers får man tabburstørkede produkter så som:
– spekepølser av geit m/ krydder-urter frå fjellet (ca. 900 gram)
– sider av geit (pinnekjøt)
– speka lår av geit
– spekemør av geit med krydder-urter frå fjellet.
Et ypperlig turmål for barnefamilier som ønsker å oppleve geniun og gammeldags gårdsdrift kombinert med spennende smaksopplevelser av kortreist tradisjonsmat i vakker sunnmørsnatur, jeg vet ihvertfall hva jeg vil bruke en søndag til sommeren på.