Parkettgulvet skal ikke skrer, men desember er et ypperlig tidspunkt for å gi parketten den pleien den trenger. Den kan nemlig trenge en spabehandling med jevne mellomrom.

Annonse[pro_ad_display_adzone id="4935"]

Gulvvask er blant de obligatoriske juleforberedelsene vi gjør, og det skal helst lukte litt grønnsåpe når julen ringes inn. Men skal du beholde gulvet rent og pent over tid, gjør den tradisjonelle grønnsåpen seg best i en liten skål bak sofaen for duftens skyld, mens gulvet settes inn med spesialtilpassede midler.

– Gi gjerne gulvet ditt litt ekstra pleie før jul. Med jevnlig vedlikehold får du et gulv som varer lenger, råder Ann Jeanette Myrland hos SAGA Parkett.

Og med jevnlig vedlikehold mener hun ikke skrubbing med store mengder vann og grønnsåpe.

– Ikke bruk for mye vann! Det tåler ikke parketten, og den kan begynne å svelle mellom skjøtene/stavene. Og bruk heller ikke grønnsåpe som vil legge seg som en hinne på toppen, med mindre du har et ubehandlet furugulv. På parkett som er oljet eller lakkert, er et PH-nøytralt rengjøringsmiddel det beste. Det får du kjøpt i byggevarehandelen, sier Myrland.

Produkter tilpasset parkettype

Med oljede gulv er anbefalingen at man bør vedlikeholdsolje det ca. én gang i året. Med lakkert parkett er det ikke nødvendig å vedlikeholde like ofte, men det kan likevel være en fordel å friske opp overflaten med en lakkfresher med jevne mellomrom.

De beste produktene for å vedlikeholde parketten får du der du kan kjøpe parkett, så med andre ord er en tur til fargehandler/byggvarehus bedre enn en tur innom matbutikken.

– En del parkettprodusenter har egne pleieprodukter tilpasset sine gulv, ellers finnes det gode produkter fra for eksempel Woca eller Faxe. Hvis man spør i faghandelen, får man gode råd om vedlikeholdsoljer og rengjøringsmidler, tipser Chera Westman, rådgiver hos ifi.no.

BOKS
Slik fikser du skader
RIPER
Mindre riper kan behandles med vedlikeholdslakk/-olje i samme farge som gulvet ble levert i. Det vil ikke fjerne ripene, men vil gjøre dem mindre synlige. Større riper kan man slipe forsiktig på, fjerne støv og deretter påføre 1-2 tynne lag med vedlikeholdslakk/-olje.

HAKK
Hakk på oljede gulv kan man forsøke å fukte opp med en våt klut. Fukten kan gjøre at treet sveller noe, og at hakket dermed blir mindre synlig. Hjelper ikke dette, prøv med en sparkel eller reparasjonssett fra fargehandelen. Hakk i lakkerte gulv kan repareres med sparkel i samme farge som gulvet.

FLEKKER
Flekker kan fjernes med rengjøringsmiddel beregnet for oljede/lakkerte gulv. Flekker som har gått ned i overflaten kan fjernes ved å pusse over med et fint slipepapir, for deretter å lakkere/olje over flekken.

(Kilde: SAGA Parkett)

Tekst: Åshild Nyhus Tyssen/ifi.no

Annonse[pro_ad_display_adzone id="4936"]