Hoggormekspert varsler hoggorm-år på Sunnmøre.

Annonse[pro_ad_display_adzone id="4935"]

I år kan det bli dobbelt så mye hoggorm på Sunnmøre, da ormen elsker å sole seg for å holde varmen. Så man bør være ekstra forsiktig når man går tur på fjellet, og åpne marker.

– Giftinformasjonssentralen har hittil i år fått 200 henvendelser relatert til hoggorm, siden vi er halveis i året så kan det antallet dobles, sier Dag Dolmen. Forsker ved NTNU.

Norges fremste amfibieforsker, førsteamanuensis Dag Dolmen ved NTNU, tror økningen i hoggormbit kan begrunnes med at mennesker og hoggormen ofte er ute på den samme tiden.

– Vi har noen indikasjoner på at det kanskje er mer hoggorm enn det var for 10-20 år siden.

I de aller fleste tilfellene utgjør ikke ormen noen fare. Det er når den blir overrasket og føler seg truet at den går til angrep. Og skulle man møte på den skapningen, er det viktig å huske på at ormen er fredet i Norge.

– Om man vil, så bør man stå litt i fra hoggormen for å beundre den. Men er temperaturen lav, så er den nok mindre hissig. Da blir den dorsk uansett hva tid på året det er.

Da er det greit å vite at tre av ti hoggormbitt er «tørre bitt», hvor ormen ikke sprøyter inn gift, men man bør være nøye på å få det sjekket uansett.

– Vi fører ikkje statistikk på hvor mange som kommer til sjukehuset for å få motgift mot hoggormbitt, men i følgje akuttmottaket er det svært få tilfelle, seier Carina Giskegjerde i kommunikasjonsavdeling i Helse Møre og Romsdal.

Mest orm er det når det er godt og varmt og sol. Ormen likar seg også best der det er tørt, de er ikke så glad i fuktige områder.

Pass på hunden.

Da tobeinte lett kan unngå bitt ved bruk av støvler, er det verre for de firbente. Hundene beveger seg raskt med snuten nede i gress og lyng. Blir den bitt på snuten eller på halsen, så kan han vere ille ute. Da kan hunden nemlig bli kvelt.

Fram til mai i år har Ålesund Dyreklinikk hatt 6 hunder med hoggorm bitt, det er mer en det var i hele 2010-2011.

Annonse[pro_ad_display_adzone id="4936"]