Sjekk bilen din før du reiser, og pakk bagasjen riktig. En av sommerens vanligste havarier er motorfeil.

Annonse[pro_ad_display_adzone id="4935"]

Er bilen din klar for sommerferie? Har du sjekket olje og andre væsker, eller fått verkstedet eller nærmeste NAF-senter til å gjennomgå bilen?

Når du ruller avgårde på bilferie til late dager i sola, skal bilen gjennom en av årets hardeste prøvelser. Bilen er tungt lastet, det er varmt og et havari er adskillig mer kritisk enn ellers i året. Bilen din er «på jobb» for at du skal få slappet av.

Vær trygg på at bilen er i teknisk god stand

Ny og fersk motorolje er ikke bare en god smører, den er også en god kjøler og leder bort varmen fra vitale motordeler. Batteriet er høyt oppe på statistikken over behov for hjelp, selv på sommeren. Sjekk batteriets tilstand og ladekapasitet.

God og riktig blandet frostvæske er ved hjelp av kjølesystemets overtrykk med på å øke kokepunktet opp mot 134°C. I tillegg har den tilsettingsstoffer som er smørende og korrosjonshindrende.

Kokepunktet for bremsevæsken skal være minimum 155 °C.

Er registerremmen skiftet i henhold til skifteintervallene? Registerrembrudd medfører motorhavari i de fleste biler.

Sjekk også at alle lys fungerer som de skal. Selv på sommeren er det viktig at lyset er i orden. Bremselys og retningsviser er avgjørende i tett sommertrafikk!

Er du usikker på bilens tekniske tilstand eller om du er kompetent til å sjekke bilen, bør du ta en sommertest på ditt nærmeste NAF-senter.

Sjekk lufttrykket i hjulene – husk også reservehjulet

Har du tung last eller kjører mye motorvei, skal lufttrykket økes. Tommelfingerregelen er 10 prosent høyere trykk enn ved vanlig hverdagskjøring. Er du i tvil om riktig lufttrykk, sjekker du instruksjonsboka. Lufttrykket skal måles når dekkene er kalde. Riktig lufttrykk gir lavere drivstofforbruk, mindre utslipp, bedre økonomi og gjør bilen trafikksikker.

Husk å ta med et riktig hjulboltsett til reservehjulet.

Sjekk om jekk og verktøy er i bilen, og ta en test at utstyret fungerer.
Ikke fjern reservehjulet fra bilen for å få mer bagasjeplass! Av over 4 millioner assistanser på vesteuropeiske sommerveier er punktering nummer to på statistikken.
Kravet til mønsterdybde i sommerdekkene er 1,6 mm for personbiler. NAF anbefaler minimum 3 mm.

Pakk bagasjen riktig

Den største og tyngste bagasjen skal ligge lavest og så langt frem i bagasjerommet som mulig for å gi lavt tyngdepunkt.

Dette gir lavt tyngdepunkt og bedre kjøreegenskaper. I tillegg kommer ikke bagasjen i bevegelse ved en bråstopp.

Husk at bagasje på 18 kg kommer med et trykk på 540 kg ved en bråstopp i 50 km/t!

Bruk av takboks

Bruker du takboks er det viktig å undersøke lovlig maksimalvekt på taket. Avhengig av hvilken type bil du har varierer det fra 40-90 kg. Det er viktig å huske på at dette inkluderer takstativ, boks og innhold.

Sjekk i instruksjonsboka, vognkortet eller kontakt merkeforhandler for å finne ut hvor mye du kan ha på taket.

Myke ting inne i bilen

Inne i bilen skal det kun være myke ting, selv et lite kamera eller en iPad på hattehylla er et dødbringende våpen ved en bråstopp.

Hund i bil

Sikreste plassering av en hund i bil som ikke har spesialsele, er på gulvet på passasjersiden foran.

Refleksvest og varseltrekant
Det er viktig at refleksvest og varseltrekant er lett tilgjengelig. Hvis man får stopp på veien er det livsviktig at varseltrekanten er lett å finne for å varsle andre trafikanter om at man står til hinder for trafikken. Med delt bakseterygg kan varseltrekanten ligge bak en av ryggene.

Husk reservenøkkel

Ta alltid med deg reservenøkkel. Det kan by på store problemer, og ta lang tid å skaffe en ny nøkkel, dersom den for eksempel mistes. Oppbevar nøkkelen på et trygt sted.

Har du barn?

Har du barn er det viktig å huske bøker, bilbingo, musikk og eventuelt DVD-filmer til bilturen. Ser barna film på iPad, finnes det egne holdere slik at nettbrettet ikke er en løs gjenstand blant passasjerene.

På lange turer er det dessuten nødvendig å ha med nok drikke og ta viktige pauser. På hete sommerdager kan det være nødvendig å skjerme barna i baksetet fra solen. Rullegardiner, skjermer eller folie kan kjøpes i bilrekvisitabutikker. Dette monteres raskt og enkelt.

Annonse[pro_ad_display_adzone id="4936"]