Og det beste er at du enkelt kan lage det selv!
Tall fra sjømatrådet viser at vi spiser stadig mer sild som pålegg. I desember faktisk tre ganger så mye som ellers i året.
Sild med poteter til middag er så å si et tilbakelagt kapittel i Norge. Nå er det bearbeidet sild på glass i forskjellige varianter som gjelder. Og vi spiser stadig mer av det.
I 2010 ble det fortært 2217 tonn sild i ulike sauser her til lands. I 2013 hadde dette økt til 2519 tonn, en økning på 14 prosent, viser salgstall fra Norges sjømatråd.
– Vi ser at tradisjonell sursild viser en nedadgående tendens, mens tomatsild, sennepssild og annen påleggssild blir stadig mer populært, sier prosjektleder Synne Guldbrandsen i Sjømatrådet.
Det er de eldste som spiser mest sild, og de spiser den også oftere og gjennom hele året. De yngre spiser helst sild til spesielle anledninger, som i jula.
Tradisjonell julemat
Sild appellerer til moderne forbrukere, mener forsker Annechen Bugge i Statens institutt for forbruksforskning.
– Men den må være beinfri og tiltalende. Godt stekt sild med mye bein, servert sammen med potet, passer ikke inn i dette bildet, sier hun.
Bugge er ikke overrasket over at konsumet av sildepålegg øker.
– Sild inngår som en av de norske, tradisjonelle rettene i jula. Samtidig er det økende interesse for sunne fett-typer og fet fisk, og der passer sild godt inn, sier Bugge.
I jula er tradisjoner viktigere for mange nordmenn enn ellers i året.
– Det er få som ønsker å prøve nye ting i jula. Da er vi opptatt av maten vi er vokst opp med, og nye ingredienser og matprodukter prøver vi heller resten av året, sier Bugge.