I Ålesund finner du en av Norges største tegneseriesamlinger. Les her for å finne ut mer om historien bak mannen med den store lidenskapen.

Annonse[pro_ad_display_adzone id="4935"]

Oskar Garnes fra Ulsteinvik driver Serieantikvariatet i Ålesund. Han har hatt en lidenskap for tegneserier siden han var 8 år gammel og er en ivrig leser.

Han husker godt det første bladet han kjøpte seg. Fantomet nr. 13 fra 1984.

– Jeg fant ut at jeg likte å samle og sette ting i system.

I dag har han en av Norges største tegneseriesamlinger og er best i landet på originale tegninger, filmplakater, ukeblad og tidsskrift.

NM i Fantomologi.

Garnes var medlem i Fantometklubben og da det ble holdt NM i fantomologi ble han nesten med på finalen i radio.

– Det kolliderte med kretsmesterskapet i fotball, derfor valgte jeg å ikke delta, noe jeg mistenker var til stor glede for pappa.

I begynnelsen kjøpte han først nye blad, men etter en stund oppdaget han bruktbutikker å begynte å samle på eldre serier.

– Alle pengene, inkludert konfirmasjonspengene mine gikk med på å samle.

Nettbutikk med auksjoner.

Etter en omvisning i butikken og da spesielt lageret på bakrommet forstår vi bedre hva han mente med å sette ting i system. Her var det fulle kasser, langstrekte hyller med bøker, serier, vinylplater, plakater å mye mer.

– Man må være systematisk for å drive en forretning som dette.

I butikken så er det tegneserier og vinylplater som selger best. Han har også nettbutikk med blant annet auksjoner og salg av filmplakater. Nye ankommelser kommer først på auksjon slik at kundene ikke går glipp av et godt kjøp.

Eneste i butikken som ikke er til salgs.

Når vi spør om han har noe i samlingen som er ekstra kjært så viser han frem et bilde som henger på veggen. Det er en kopi av den eldste originaltegningen som finnes av Haukepatruljens julesamling fra 1933.

Han jaktet lenge etter det helt spesielle til samlingen sin, han ville ha noe sjeldent. Gleden ble stor når han etterhvert fant originaltegningen også. Nå var alt mulig.

– Dette er det eneste i butikken som ikke er til salgs.

Kan folk ha skjulte skatter liggende hjemme?

– Det er sikkert mye som ligger gjemt på loftet hos folk og ikke har kommet frem i lyset, men selv om seriene eller bøkene er gamle, behøver det ikke bety at de er verdifulle.

– Det må være en viss etterspørsel og de må være i et begrenset opplag for og ha verdi.

– Inne i en gullalder.

– Det er masse flotte nye humorserier i Norge, vi er inne i en gullalder. Det har aldri vært så mange serier på markedet som nå. Nemi, Pondus, Eon, Kollektivet og lunsj for å nevne noen. Vi har også mange undergrunnsforlag som selger i begrenset opplag.

Flere som oppdager butikken.

– Det er fortsatt en god del lesere og samlere i Ålesund og det er flere og flere som har oppdaget butikken og tatt den i bruk.

I tillegg til alt som er å finne inne i butikken så er det også mye spennende å feste blikket på for de som stopper opp utenfor lokalet.

– Vi har regelmessig nye utstillinger i butikkvinduene for å vise frem litt av vareutvalget. Med tanke på grunnlovsjubileumet har vi funnet frem relevante varer fra Eidsvold 1814, samt jubileum-ene i 1914 og 1964. I tillegg en del andre varer som passer med 17. mai.

Serieantikvariatets offisielle Facebook side finner du her.

Annonse[pro_ad_display_adzone id="4936"]