Ålesund er 167 år i dag. Bli med på feiringen

Annonse[pro_ad_display_adzone id="4935"]

Vi fikk bystatus den 13.april i 1848 og hadde dengang et innbyggertall på rundt 1500 personer.

Byen vår vokste frem pga. sin gode havn og sin korte avstand til de rike fiskebankene. Arkeologiske funn viser at her har bodd folk i byområdet i ca. 9000 år men de Ålesundske stedsnavna hører vi om først gjenom Snorres Kongesagaer.

Kaupstaden Borgund

Middelalderkaupangen i Borgund «Kaupstaden Borgund», ble i nasjonal sammenheng den første «byen» her på Sunnmøre rundt 1100-tallet. På 1400-tallet hadde imidlertid svartedauden og hanseatene sørget for at Kaupstaden hadde mistet sin posisjon og Bergen tok dermed kontroll over sunnmørshandelen.

Spansketida

I årene etter 1500-tallet slo de første handelsmennene seg ved sundet rundt Aspøya og Nørvøya. De neste 200 årene vokste det frem et lite tettsted her. Fra midten av 1700-tallet begynte også klippfiskproduksjonen for alvor og innledet den såkalte «Spansketida» som varte til langt uti 1870-årene med en utstrakt klippfiskhandel med spanjolene.

Økonomisk fremgang

I vårmånedene lå 20 – 30 spanske seilskuter på havna i ukesvis, og ventet på at årets klippfisk skulle bli ferdig tørka. Denne “Spansketida” varte frem til 1870-åra, og var et vesentlig bidrag til Ålesunds økonomiske vekst ved midten av forrige århundre.

Stor økonomisk og befolkningsmessig fremgang førte til bystatusen i 1848 og nå var både det Latin-amerikanske markedet åpnet for norsk klippfisk og større skuter fra Ålesund seilte både i Latin-Amerika og i Østen.

Viktige datoer mot slutten av 1800-tallet:

Den første norske fiskeriutstillingen avholdes. Tid og sted er Ålesund i 1864.

Det første norske dampskip bygges og kontraheres. Tid og sted er Ålesund 1884. Innen år 1900 har Ålesund allerede skaffet seg landets største dampskipsflåte.

12.desember 1895, innbyggerne i Ålesund får nå elektrisk strøm for første gang!

Alarmen går, byen som brant

Natt til lørdag 23.januar.1904 klokken 02.15.

Åpen ild i fabrikken til Aalesund Preserving Co, som lå der Nedre Strandgate 39 ligger i dag. 850 hus brant ned i løpet av et døgn og over 10.000 ble husløse, men kun ett menneske omkom.

Hovedårsaken til brannkatastrofens omfang, var en storm fra sydvest med orkan i kasta. Utrolig nok; i løpet av 1907 var 600 hus i Ålesund sentrum gjenreist.

Som fugl Phønix opp av asken

Vel tre år tok det å bygge en ny by etter den store bybrannen og seks hundre nye hus ble bygd. Aldri hadde så mange norske arkitekter vært engasjert i en så stor oppgave, på ett enkelt sted. Nye byggeforskrifter påbød mur i bysentrum og Jugendstilen ble den dominerende stilarten.

Rask folkevekst og nye næringer

Byen var i rask vekst. Fra 1200 innbyggere i 1850 var det alt i 1900 steget til ca.10.000. I 1920-åra var befolkningen blitt på 18.000, hvor den stabiliserte seg for en stund.

30-tallets Ålesund

I denne tida vokste også hvalfangst- og selfangstnæringen frem. Byen var på høyden, både innen fiskeri, fangst og sjøfart. Ålesund var mer enn noen gang et sentrum for handel og håndverk på Sunnmøre.

Ålesund under okkupasjonen

Under 2. verdenskrig gikk Ålesund under betegnelsen “Lille London” på grunn av all illegal motstandsaktivitet her. Byen ble stort sett skånet under krigen. De fleste krigshandlingene ble utført på sjøen utenfor, og det ble bygd ut et stort kystbatteri blant annet på Tueneset. Større tyske anlegg ble bygd både dypt innover og oppe på Aksla.

Nyere tid

Ålesund by markerte sitt 150-års jubileum i 1998 og byen fikk på plass kulturbyggene Sunnmørshallen, Parken kulturhus og Atlanterhavsparken. Samme året ble også det nasjonale Jugendstilsenteret etablert.

Byens fotball-lag Aafk, rykket opp til eliteserien i 2002. Kråmyra på Aksla ble forlatt, til fordel for nytt stadion på Volsdalsberga i 2005. I 2009 kom klubben for aller første gang til cupfinalen og ble norgesmester etter å ha slått Molde 4-5 etter straffesparkkonkurranse.

Kommunikasjonssentrum

Ålesund fungerer nå som et tjeneste- og kommunikasjonsknutepunkt for hele Sunnmøre. Dette er den største byen mellom Bergen og Trondheim. Ålesund er blant de 20 største byene i landet og kommunen er nesten dobbel så stor som Molde og Kristiansund.

( Kilde: Historisk Tidsreise, Ålesund Kommunes hjemmesider.)

Del dine gode opplevelser og bilder med oss og andre.

Annonse[pro_ad_display_adzone id="4936"]