Helhet og en rød tråd i husets interiør er vel og bra – så lenge barnerommet holdes utenfor! La barna få være med å innrede rommet sitt selv.

Annonse[pro_ad_display_adzone id="4935"]

Tekst: Åshild Nyhus Tyssen/ifi.no

På et lite barnerom behøver man ikke ha et 20 års-perspektiv på interiøret. Javel, kanskje vesla går lei av rosa eller junior får nok av brannbiltapetet etterhvert, men det er da ingen stor sak å tapetsere eller male om en vegg eller to om et par år, så lenge barnet får et rom de trives i og er stolt av?

– Som foreldre kan man jo tenke gjennom hvor ofte man synes det er greit å pusse opp. Hvis man vil at rommet skal ha varighet, er det greit å holde seg utenom temarom som Barbie og Cars og babyrosa og babyblått, men det er viktig at barna får lov til å være med å bestemme selv. Et barnerom skal ikke være et showroom for foreldrenes gode smak, sier Dagny Thurmann-Hoelseth, kreativ rådgiver og selv mamma til to jenter.

Arkitekt og psykoterapeut Lene Bjerregård oppfordrer også i sin bok «Den nye heletsfarvelære» til å høre på barns fargepreferanser, fordi litt større barn ofte fornemmer selv hvilken fargestimuli de har bruk for.

Rolige rammer

Når det er sagt, er det naturligvis ikke slik at man skal fargesette rommet helt ukritisk. Terrence Conran peker i sin bok Essential Children’s Rooms på forskning som viser at babyer allerede fra tidlig alder stimuleres av farger, og at den aller første fargen de kjenner igjen er oransjerød. Samtidig som vegger malte i sterke nyanser kan virke overveldende for små barn, er det fint for dem å ha innslag av energiske farger i rommet. Thurmann-Hoelseth er enig, og peker på viktigheten i et godt sovemiljø for barna.

– Det er forsket mye på barn og farger, og de trenger farger for å utvikle hjernen på en best mulig måte. Samtidig pleier jeg å råde folk til å velge beroligende farger som grønn, blå og lavendel på de store flatene, og heller å fargesette mindre elementer med energiske farger. Det er viktig å skape en god atmosfære for søvn og avslapping også, sier hun.

Lene Bjerregård trekker spesielt frem svak grønn eller en svak rosa som gode veggfarger på barnerommet, da disse vil virke beroligende på barn med en travel hverdag.

Bilder:

LittleSanderson_Abracazoo_Intag
Et prinsesserom trenger ikke nødvendigvis være rosa. Her er de søte alvene plassert på en behagelig og beroligende, blå bakgrunn.

Disney_Inspirasjon
En tapetsert dør kan være et fint kompromiss om det er ønske om temarom, mens men foreldrene vil ha mer varige farger på veggen. Her er døren tapetsert med fototapet fra Fantasi Interiør.

Barnerom_Beckers
Barnerommet trenger ikke å ha noen rød tråd med resten av husets interiør. I dette rommet er det gått «all in» med jentas favorittfarger fra Beckers.

Blaavegg_Nordsjo
Barn har ofte selv en fornemmelse for hvilke fargestimuli de har bruk for, og bør bli hørt om de har forslag til fargesettingen. Her har en blå base fra Beckers fått en energisk og personlig vri.

Annonse[pro_ad_display_adzone id="4936"]