I den gamle Devoldfabrikken på Langevåg har lokale ildsjeler skapt et outletsenter med lekeplass, museum, kultur og gode tilbud. Nå gleder de seg til åpning av flere butikker til høsten.

Annonse[pro_ad_display_adzone id="4935"]

Med stolt bakgrunn fra tekstilindustri og produksjon, har eierne Knut og Egil Flakk jobbet med å forvandle den 160 år gamle fabrikken til en destinasjon for det lokale markedet og turister.

– I 2009 ba eierne Snøhetta om bistand til å gjøre noe mer med området og være med på utformingen av et handelssted. Fra før av hadde de erfaring med Devold fabrikkutsalg, som har vært i lokalene i 25 år, forteller markedssjef ved Devoldfabrikken, Kristine Støversten.

Tar du sjøveien kan du reise fra Ålesund til Devoldfabrikken i Langevåg på åtte minutter. Foto: Kristin Støylen

Rimelige merkevarer og lokal industrihistorie

Den omfattende planen for området ble startet i 2009, og i dag har fem norske outlet-butikker flyttet inn i fabrikken: Moods of Norway, SKOMAX, Norrøna, Devold og Bergans. I butikkene er det alltid mellom 30 og 70 prosent rabatter.

– Devoldfabrikken har blitt til noe mer enn bare et handelssted. Her må man gå ut i smauene når man skal gå fra den ene butikken til den andre, her kan man senke skuldrene, og man kan se tydelige spor etter viktig lokal industrihistorie. Eksempelvis er både lampene og stolene i Devold kafe fra fabrikktiden, forteller Støversten.

Slik ser Snøhetta for seg at Langevåg skal se ut.

Slik ser Snøhetta for seg at Devoldfabrikken kan se ut om noen år. Foto: Mir

Skaper flere møtesteder for barn

Det er langt i fra bare butikker som fyller fabrikken – og fremover er det mye som skjer i og utenfor byggets fire vegger.

– I det gamle mekaniske verkstedet kan du besøke Cornelia Skuggen ved Celsius Glass Studio. Eller du kan besøke atelieret til Inger K. Giskeødegård. Vil du lære mer om Norges eldste strikkevareprodusent kan du helt gratis ta en tur innom Devold museum, sier markedssjefen.

– I Ålesund og omegn er det mange tilbud for de som ønsker å drive med sport og friluftsaktiviteter, men det mangler flere arenaer for barn. I år får vi dermed klatrestativ, sklier, gyngedyr og sandkasse utenfor lokalene våre. Til neste år ferdigstiller vi også en større park utendørs i samarbeid med Sula kommune og Møre og Romsdal fylkeskommune.

Har du noen gang sett noen lage glass? Det får du muligheten til hos Celsius Glass Studio. Foto: Peder Otto Dybvik

Flere flytter inn i fabrikken

I september åpner dørene til mellom seks og åtte nye butikker i det utradisjonelle handelsstedet, men markedssjefen holder kortene tett til brystet. Med unntak av kafeen EDO Kids Café, er innflytterne fortsatt hemmelige.

– Jeg kan ikke avsløre noe ennå, men det er bare å glede seg. Tar man turen til Langevåg og Devoldfabrikken, er man garantert en fin opplevelse og gode tilbud. Tanken er at både små og store skal kunne bruke en hel dag her ute, smiler Støversten.

Devoldfabrikken har barneaktiviteter nesten hver helg. Ta turen Langevåg utenfor Ålesund for en god shoppingopplevelse. Tar du bilveien går det med rundt 25 minutter fra Ålesund. Velger du hurtigbåt er du ved Langevåg i løpet av cirka åtte minutter. Kan du fremvise kvittering fra Devoldfabrikken, får du også rabatt på båtbilleten hos Norled.

I Moods of Norways butikk kan du gå på den røde løperen.

Kilde. Magnews.no

Annonse[pro_ad_display_adzone id="4936"]