Marin forsøpling truer det marine miljøet og skader dyrelivet i havet. Nå skal norske fiskere hjelpe til med å samle inn dette avfallet.

Annonse[pro_ad_display_adzone id="4935"]

Tiltaket som skal settes i verk, heter «Fishing for Litter» og innebærer at fiskebåter som deltar, tar opp søppel og leverer det kostnadsfritt i havnen.

– Mengden søppel i havet øker dessverre fra år til år. Derfor er det viktig med tiltak for å hindre forsøpling og for å fjerne avfallet fra havet. Dette prosjektet skal bidra til det, sier klima- og miljøminister Tine Sundtoft i en pressemelding.

Motttak i Ålesund

Oppstarten for prosjektet er 2. januar neste år. De to første årene er et prøveprosjekt med et begrenset budsjett. Det er i første omgang planlagt mottaksopplegg i Tromsø, Ålesund, Egersund og Karmøy.

Ordningen innebærer at deltakende fiskebåter, utstyrt med store robuste sekker hvor de samler avfall som tas opp med trål eller annet redskap. Sekkene leveres så kostnadsfritt i havner som deltar i ordningen.

– Her blir avfallet sortert, registrert og håndtert på forsvarlig måte, forklarer Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet i pressemeldingen.

Stor effekt

– Fiskere vil ta søppel de får i redskapene sine til land slik at avfallet får forsvarlig behandling. Dette vil ha stor positiv effekt for livet i havet, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

Rundt 15 prosent av marint avfall driver i land og blir liggende på strendene, mens 15 prosent flyter rundt i havet. Resten av prosentandelen havner på havbunnen.

Med unntak av Fiskeridirektoratets årlig opprydningstokt for tapte fiskeredskap, finnes det ingen organiserte tiltak i Norge som er rettet mot den delen av avfallet som ligger på havbunnen.

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker har også tro på at prosjektet vil ha positiv effekt for livet i havet.

– En slik frivillig innsats fra norske fiskere vil ha stor positiv effekt for livet i havet. Bare en enkelt plastflaske på avveie kan påvirke negativt rundt 400 år. I tillegg til at ordningen bidrar til å fjerne avfall, tror jeg også den kan øke bevisstheten til hva vi mennesker bidrar med at tiflørt søppel til havmiljø, sier Aspaker i den samme pressemeldingen.

Annonse[pro_ad_display_adzone id="4936"]