Både profesjonelle husbyggere og vanlige oppussere har for lengst oppdaget fordelene ved ferdigmalte eller –tapetserte veggplater.

Annonse[pro_ad_display_adzone id="4935"]

Valgmulighetene er store, med både slette og profilerte flater av MDF, spon og krysslimt heltre – i en rekke farger, dekorer og utførelser. Her er en rask guide i platejungelen.

Én plate dekker cirka 1,5 kvadratmeter vegg, og skrus enkelt opp i eksisterende stenderverk. Fjæren på neste plate kiles inn i noten, og platen sikres med noen kramper eller skruer i noten eller monteres med skjulte clips. Kjapt og enkelt skifter rommet preg.

Rask montering

Ferdigmalte panelplater er opprinnelig et gjør det selv-produkt, som i stadig større utstrekning også settes pris på av husfabrikanter, husbyggere og håndverkere. Monteringen går raskt, og du får vegger med flott finish uten å måtte male et eneste penselstrøk selv. Platene kan monteres over eksisterende veggplater eller direkte på stenderverket, og brukes både ved oppføring av nye boliger i stedet for gips, og ved renovering. Dette har medført at utvalget ferdige panelplater har vokst enormt i de senere årene.

Produktutviklingen er massiv, og en lang rekke produsenter følger de vekslende interiørtrendene med argusøyne. Det begynte med plater av MDF, sprøytemalt hvite eller caffè-latte, med freste spor som gir et inntrykk av ekte trepanel, men uten kvister og gulning, og med enkel montering. I dag finnes flere ulike profiler, med og uten penselstrøk, og plater i både klassiske og trendy farger. Og platene lages både av MDF- og sponplater, og nå, som siste tilskudd på stammen, også i form av krysslimte heltreplater med freste spor.

Utseende

Med panelplater får rommet et stilrent og tidløst panel med lange tradisjoner som gir en god atmosfære, på en kjapp og enkel måte. Platene leveres med en ferdig behandlet overflate, og mange farger og utførelser det finnes å velge i. De har freste spor i en lang rekke profiler. De vanligste er perlestaff, skygge og V-fas.

Skyggepanel kler veggene like fint i moderne kjøkken med stål og glass, som i en romantisk stue med gammeldags kamin. Mønsteret er også mye brukt som takpanel. Perle- og faspanel har vært brukt helt siden sveitserhusarkitekturen gjorde sitt inntog, og er fortsatt populær.

Platene leveres ferdig malt i flere sjikt. Siste strøk har ofte penselstrøk, for å gi et inntrykk av å være håndmalt. Fordelen med panelplater, sammenlignet med klassiske panelbord er, utover den enkle monteringen, at krympesprekker ikke vil oppstå.

Farger

Noe av kritikken mot panelplater har gått på et begrenset fargeutvalg. Men i senere tid har flere produsenter utvidet fargepaletten kraftig, og i dag finnes både klassiske hvite og beige farger å få – parallelt med moderne, nøytrale farger for alle vegger og spreke plater for fondvegger.

Siden panelplatene gir en ferdig overflate, øker et bredt utvalg av farger brukervennligheten med produktet. Flere av leverandørene har i det siste lansert nye farger, tilpasset de seneste trendene.

Tekst: Chera Westman/ifi.no Foto: Smartpanel, Södra Interiör, Huntonitt Illustrasjon: ifi.no

Annonse[pro_ad_display_adzone id="4936"]