Kjøpte du deg en eienom i Ålesund har den nesten doblet seg i verdi i løpet av de ti siste årene. Samtidig har lønningene her i landet bare steget med 46.5% i løpet av samme periode.

Annonse[pro_ad_display_adzone id="4935"]

Det samme gjelder boliger i Bergen, Drammen og Trondheim. I Stavanger og Sandnes er prisen på boliger økt med 150 prosent. Samlet har prisene på norske boliger økt med 87 prosent de siste 10 årene, skriver E24.I samme periode har den norske gjennomsnittslønnen økt med kun 46,5 prosent

– Håpløst for unge.

– De som allerede har foten innenfor, kan glede seg over at boligene deres har steget såpass mye i verdi. Det er verre for de som ikke har kommet inn på markedet enda, kommenterer DNB-forbrukerøkonom og Luksusfellen-programleder Silje Sandmæl til Dine Penger.

Hun poengterer at unge boligkjøpere ikke bare rammes av dyre boliger, men også av at kravene for å få boliglån er strengere. – Dermed blir det nærmest håpløst for dem å komme inn på markedet på egen hånd, sier Sandmæl.

Kan få det trangt

Lyspunktet for ferske lånetakere er dagens lave rentenivå, som sørger for at boligen spiser en begrenset del av lønnskaken – enn så lenge.

– Nye boligkjøpere har tatt på seg veldig mye gjeld de siste årene. Skulle boliglånsrenten fyke i taket, er det mange som vil få det trangt. Vi har utvilsomt et unormalt lavt rentenivå i Norge i dag, sier Sandmæl.

– Ikke veldig mye høyere.

Sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse mener
den økende forskjellen mellom boligpriser og lønn ikke er så bekymringsverdig som tallene kan gi inntrykk av:

– Tross høye boligpriser har vi hatt lavere rentenivå de siste årene. Det gjør et gitt lån billigere å betjene, og avkastningskravet på det man ikke har belånt lavere. Da blir ikke nordmenns boligutgifter så veldig mye høyere enn de historiske har vært, sier Bjørnstad til Dine Penger.- Dersom renten stiger vil det endre seg, legger han til.

Mindre på mat og klær

Eksperten påpeker at nordmenn fortsatt bruker mer penger på bolig enn før, men at vi samtidig bruker mindre på andre ting.

– Med den økte velstanden har nordmenns forbruksbudsjett endret seg. Vi bruker blant annet mindre på matvarer og klær enn tidligere, sier Bjørnstad.Her har boligprisene økt mest de siste 10 årene

By Prisøkning siste 10 år Kvadratmeterpris
Stavanger 150,0% 40.911 kr
Sandnes 149,6% 35.052 kr
Bergen 99,4% 36.119 kr
Drammen 96,7 % 58.577 kr
Trondheim 95,6 % 36.305 kr
Bodø 91,9 % 28.905 kr
Kristiansand 88,1 % 26.860 kr
Oslo 88,0 % 47.381 kr
Ålesund 87,5 % 26.700 kr

Kilder: Eff, Finn.no og Eiendomsverdi.

Annonse[pro_ad_display_adzone id="4936"]