I 2010 ble det amerikanske og canadiske fenomenet Black Friday for første gang introdusert i Norge.

Annonse[pro_ad_display_adzone id="4935"]

Det er en årlig salgsdag som finner sted dagen etter Thanksgiving. Dagen er tradisjonelt begynnelsen på julehandelen og mange butikker tilbyr en rekke salgsvarer, ofte begrenset i antall eller tidsrom. Fordi Thanksgiving alltid faller på den fjerde torsdagen i november i USA, vil Black Friday finne sted på en fredag mellom 23. og 29. november.

Store rabatter

Nå ser vi at også sunnmøringene har fått opp øynene for dette fenomenet.

En kjapp gjenomgang av dagens lokalpresse viser at flere steder reklamerer med spesielle tilbud for akkurat denne dagen.

Amfi Moa har i den forbindelse en annonse der flere butikker kan tilby mellom 20 – 40 % på noen av sine varer.

Både DaleMan + Woman, Modd Herre, Wagner Savoy, Indiska, Session, Matbuda og Amine er nevnt i reklamen.

Fra Moa Syd har Herlighet gått ut med annonsering av Black Friday tilbud, disse skal vare hele uken å tilbyr blant annet 50 % rabatt på alle sine sengesett.

Devold fabrikken har også langåpent i denne forbindelsen og reklamerer med kanontilbud i alle sine butikker og gode priser under Black Friday samt at de lover å avslutte dagen kl.22 med et flott fyrverkeri!

I Ulsteinvik har også denne trenden fått fotfeste og Blå huset har en masse superkupp som varer kun denne dagen. De har også overraskelser å tilby sine kunder i forbindelse med at det er Black Friday.

-Skin Tonic, An Chri, Glitter, Bianco, Ulstein Apotek, Best Fashion, Bjørklund, Lindex, Elkjøp og Intersport har alle gode tilbud på agendaen.

Intersport Ørsta og Ringo Ørsta er også med på karusellen, på Ringo er det denne dagen 3 for 2 på alle varer og Intersport har mange nedsatte varer.

Trafikkproblemer og svarte tall

Black Friday startet i Philadephia i USA tidlig på sekstitallet. En av forklaringene til navnet var at det var trafikkproblemer knyttet til feiringen av Thanksgivinghelgen som starter dagen før Black Friday. Dette var årsaken til det noe dystre navnet.

Samme dag startet butikksentrene sin julehandel og dette har gitt en annen forklaring til navnet Black Friday. Julehandelen gir mange et overskudd i regnskapet, altså svarte tall – i motsetning til mange av butikkene som har røde tall i januar måned.

Black Friday er pangstarten på selve julehandelen og kjøpesentre over hele verden har ekstra tidlig åpning om morgenen.

I Norge åpner butikksentrene som har «Black Friday» ofte så tidlig som klokka 06.00 eller 07.00.

Annonse[pro_ad_display_adzone id="4936"]