Lene Rabben Kjøde delte 3.plassen under årets norgesmesterskap.

Annonse[pro_ad_display_adzone id="4935"]

Ingen trakterte årets utvalgte NM-råvarene bedre enn Kåre Andrè Hjartholm fra Masfjorden som jobber på Brygga 11 på Stord. Landets nest beste kokk i øyeblikket arbeider ved Strand Restaurant, Emil Thorsvik fra Bærum. På tredjeplass kom to kandidater; Lene Rabben Kjøde (23) fra Ålesund ansatt ved Brasserie Blanche i Oslo og Simon Engen fra Bodø ansatt ved Restaurant Bjørk i hjembyen.

Travle dager

Over to dager, 16. og 17. september under Nordnorsk storhusholdningsmesse i Tromsø konkurrerte ni utvalgte NM-finalister. De konkurrerte på kjente hovedråvarer i regi av NKL, Norges Kokkemesteres Landsforening. Uttaket av deltakere skjer på bakgrunn av innsendte menyforslag. Vinneren er Norges representant i Nordisk mesterskap i Danmark neste år.

I kokkeverden er lokale råvarer, årstidsmat og kortreist mat den tydeligste trenden. Hovedråvarene i NM er også basert på nordnorske og norske favoritter for forrett og hovedrett. Forretten skulle inneholde minst 60 prosent ishavsrøye fra Sigerfjord, ferske reker fra Nord Norge og Tine lettrømme fra nord, som er laget på kumelk og geitefløte. Hovedretten skulle bestå av minst 60 prosent storfe entrecôtekam med bein samt Gilde kalvetunge. Desserten ble komponert på Valrhonas nyeste Grand Cru-sjokolader.

Vant på smak

Smaksdommer Jørn Lie, tidligere landslagskokk og internasjonal dommer, var imponert over nivået NM-deltakerne viste. Det er et høyt nivå på årets NM-finalister.

– Jeg er imponert over hva de fikk til innenfor oppgavens rammer og tilgjengelig tid. – Jeg har sett mange nye teknikker i bruk, godt håndverk og smakt mye bra , legger Lie til.

NKLs president Elisabeth Bryne er også godt fornøyd. – Dyktige kokker, flotte norske råvarer og godt tilrettelagt konkurranse fra KM Troms må gi gode resultater, legger en tydelig stolt Bryne til.

Annonse[pro_ad_display_adzone id="4936"]